ФОНДАЦИЯ „ТАЙМ ЕКОПРОЕКТИ” НА 20 ГОДИНИ

През тази година Фондация „ТАЙМ Екопроекти” отбелязва своята 20-годишнина от създаването си. НАШАТА МИСИЯ е да подпомагаме устойчивото развитие, ефективното управление и използване на природните ресурси и опазването на околната среда, чрез координиране усилията на всички обществени сектори и демократично вземане на решения. Вече 20 години работим за разпространение на информация и ноу-хау в сферата на устойчивото развитие; за образование по околна среда и устойчиво развитие; за установяване на механизми и системи за партньорство и работа в мрежи; за подпомагане на обществени инициативи, основаващи се на устойчиво използване на природните ресурси; за подпомагане на местните власти, НПО и бизнеса в набиране на средства и извършване на дейността си по еко-съобразен начин.

Ако 10-тата си годишнина отбелязахме с уникалния за България и целия Балкански полуостров проект Подвижна класна стая „Земно кълбо”, то 20-годишнитата я отбелязваме с най-голямото събитие, което някога сме организирали – уникалният еко фестивал „УзанаПолянаФест – зелените идеи в действие 2014” на узанската поляна в м. Узана, община Габрово.„УзанаПолянаФест” провокира към лична и глобална промяна с дискусии, игри, музика, изкуство и приключения в природата.

За четвърта поредна година, споделящите зеления лайфстайл и уважаващи природата, ще се съберат на станалия вече емблематичен УзанаПолянаФест, който се случва не къде е, а в самия географски център на България – местността Узана, Габрово.

Фестивалът ще зарадва всички  между 18-ти и 20-ти юли над Габрово, като за това освен неуморните организатори, празнуващи и своята 20-годишнина, са “виновни” и Министерство на околната среда и водите чрез Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда – ПУДООС и Община Габрово. Входът, както винаги е безплатен, а програмата – пълна с шарена смесица от занимания – до едно показващи “възможния друг живот”.

От самото си създаване „УзанаПолянаФест” доказва ежегодно на хилядите си феновете от цялата страна и региона, че новите и нестандартни подходи към най-сериозните екологични проблеми на съвременния ни свят, са и решенията на предизвикателствата, с които се сблъскваме всеки ден локално и глобално. Организаторите наблягат на разпространяването на концепцията за “Синя икономика”, която е наследникът на тази за устойчивото развитие.

Тази година „УзанаПолянаФест” ще предизвика промяната, като забърка феновете на зеления начин на живот в новата си концепция, която свързва личното развитие с нуждата от социална промяна.

Фестивалът ще бъде горд домакин и на нестандартни преживявания за душата, тъй като именно оттам може да започне промяната на всяко едно ниво в обществото.  Най-смелите от гостите ще могат да се включат в експеримента “Drum Dance” с добре известния Мартин Иванов от институт „Либера” и занимаващата се със съвременен танц Радина Сундари Дян. Събитието е в интердисциплинарната среда между представление и терапевтичен подход чрез музика и танц.

В презентационния център ще се разискват значими проблеми на градовете и как те могат да бъдат решени чрез системата за компостиране, например. Там ще можете научите какво се крие зад концепцията “Нулеви отпадъци” и как да я прилагате в ежедневието си, за да живеем в едно здраво и чисто общество. Как да счупим ужасната тенденция на обезлюдяване в българските села чрез устойчиво земеделие. Как защитените територии могат да бъдат източник на доходи за селските райони, а пък земеделието да се пренесе и в градовете. Тези и много други иновативни идеи ще провокират посетителите на Узана да започнат промяната от самите себе си.

В Дзен-центъра на фестивала тази година ще е пълно с изненади. Една от най-впечатляващите от тях е “космически кораб на душата” – пътеводител за баланса и възстановяване на симетрията в тялото.

Както и всяка година, в Арт-ателиетата посетителите на фестивала в края на юли ще откриват повече за “живота след смъртта” на вещите и как можем да участваме в “прераждането” на използвани в ежедневието ни ресурси.

Фестивалът е и едно от малкото места, където български производители на био и екологични храни могат да предложат продукцията си без да бъдат таксувани за това, да се запознаят помежду си и с нови клиенти. С този акт, организаторите се надяват да привлекат масовото внимание към високата добавена стойност, която устойчивите малки бизнеси имат за своите населени места, но и не само.

Да се забавляваме и празнуваме заедно на узанската поляна …..

За автора

Фондация ТАЙМ е регистрирана неправителствена организация с нестопанска цел съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Фондация ТАЙМ е създадена на 26.07.1994 г. с решение № 13745/94 г. на Софийски градски съд (СГС). Фондация ТАЙМ се е самоопределила като организация за осъществяване на дейност в обществена полза (Решение № 8/16.10.2001 на СГС) и е регистрирана в Централния регистър за юридически лица с нестопанска цел с № 1/19.11.2001.

Фондация Тайм Екопроекти лого
Фондация "ТАЙМ Екопроекти"
За контакт: София 1680, ул. Чепино 1-9

Тел./Факс: (+359 2) 9541080