Безопастност и въпроси

ИЗИСКВАНИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ 

Свързване с двойно залепваща лента
Глобусът е свързан с пода посредством двойно залепваща се лента, с цел осигуряване на бързо излизане при критични ситуации.

Влизане и излизане от глобуса
Влизането и излизането от глобуса става през цип с височина 1,5м, който се намира в Тихия океан. не се позволява на децата да отварят ципа и да влизат и/или излизат сами!

Събуване на обувките
Събуването на обувките не само запазва глобуса чист, но и създава чувство на уважение и грижа удецата към него.

Използване на закрити помещения
Глобусът е нестабилна структура при упортеба на открито и е потенциално опасен. Той е създаден само за използване в закрити помещения – физкултурни салони, зали и др. с височина минимум 7 метра. Поради факта, че температурата вътре в глобуса е по-висока, през горещите летни дни глобусът трябва да бъде инсталиран в прохладни и добре проветрени помещения.

ЧЕСTО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Защо има дупки от горната страна на „Земното кълбо“?
Вентилите от горната страна на глобуса спомагат за циркулацията на въздуха вътре в него и осигуряват стабилността на структурата.

Как е получено изображението на Земята?
Изображението е съставено от сателитни снимки на земното кълбо от Космоса, събрани като мозайка, за да се изгради цялостният образ на Земята. Върху това изображение са нанесени границите на държавите спомощта на политическа карта на света.

Защо има ехо вътре в Подвижната класна стая?
Сферичната форма на глобуса е причината за деформация на звуците вътре в него. Гласът се отразява в стените на сферата и се получава ехо.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

– В света се изхвърлят повече от 2,5 млн. пластмасови бутилки всеки час или 22 млрд. годишно.
– С алуминия, който се изхвърля за 3 месеца в света, САЩ (държавата с най-развит авио транспорт) може да подмени изцяло всичките си самолети.
– Ввсяка седмица изхвърляме достатъчно буркани и бутилки, за да се напълнят два небостъргача.
– Офисите по света изхвърлят всяка година такова количество харттия, че да се построи 5 метрова стена, пресичаща континента Северна Америка.
– В планинте на Малави земята е толкова оскъдна, че хората се завързват с въжета, за да обработват стръмните склонове. Но постепенно след няколко реколти почвата се поврежда, свлича се и остават само голи скали. това е причина за бедност и глад в тази страна.
– За времето , в което си поемаме дъх веднъж, в света се раждат 500 деца.
– Населението в кения се удвоява на всеки две години.
– Очаква се до 202 г. населението на света да стане над 8 млрд., като се увеличи главно в развиващите се страни. Ресурсите на Земята не са достатъчни, за да изхранят толкова хора.
– През 2000 г. в света има повече от 25 мегаполиса – градове с население над 10 млн. жители – замърсени, пренаселени, презастроени…

Фондация Тайм Екопроекти лого
Фондация "ТАЙМ Екопроекти"
За контакт: София 1680, ул. Чепино 1-9

Тел./Факс: (+359 2) 9541080