Подвижната класна стая отбелязва Деня на Земята с посещения в София и Пловдив

„Дървета за планетата Земя“ е мотото на тазгодишната кампания, в която първи у нас се включват ученици от столичното Частно основно училище „Дружба”. Подвижната класна стая на фондация „ТАЙМ“ ще им гостува в понеделник – 18 април от 10 ч.
Посещението на Земното кълбо, което привлече над 200 ученици в страната към опазването на дъбовите гори в България, е посветено на Деня на Земята – 22 април. В необичайната класна стая ще влязат на този ден ученици от пловдивското СОУ „Св. Патриарх Евтимий“.
Посещенията на надуваемия глобус с убедителния диаметър 6, 5 м са част от проекта „Кампания за дъба – събиране на информация и повишаване на обществената осъзнатост по въпросите на дъбовите гори“, в който участват младежи от Плевен, Враца, Хасково, София и Пловдив. Тъй като кампанията е отворена за включване на всички желаещи, към нея се присъедини и Частното основно училище „Дружба“ от София.
Проектът на фондация „ТАЙМ“ е финансиран по Програма BG03 Биологично разнообразие и екосистеми по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. чрез Програмен оператор: Министерството на околната среда и водите.
При посещението в София ще вземе участие директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите – София инж. Ирена Петкова. Експерти от инспекцията ще информират децата за значението на световния ден на Земята – 22 април.

За първи път Денят на Земята се отбелязва официално на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони граждани на Северна Америка участват в демонстрация и настояват опазването на околната среда да стане приоритет на политици, държавници, бизнес среди. През 1990 г. празникът е обявен за международен. България се включва в отбелязването на Деня на Земята три години след това през 1993 г.
Целта е хората на планетата да се обединят в защита на околната среда.  Тази година темата е „Дървета за планетата Земята. Нека ги посадим.“ Мисията на световните организатори на Деня на Земята е да разширят и разнообразят екологичното движение в световен мащаб, за да се изгради здрава и устойчива околна среда. Една от най-амбициозните цели, които са си поставили е да мобилизират хората от цял свят да засадят 7,8 милиарда дървета до 2021 г., когато Световният ден на Земята ще чества 50-годишнина.

Любопитни факти за „Земното кълбо“ може да видите на интернет адреса на Фондация „ТАЙМ” www.time-foundation.org , която изпълнява проект „Кампания за дъба – събиране на информация и повишаване на обществената осъзнатост по въпросите на дъбовите гори“.
Очаквайте подробности.

За автора

Фондация ТАЙМ е регистрирана неправителствена организация с нестопанска цел съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Фондация ТАЙМ е създадена на 26.07.1994 г. с решение № 13745/94 г. на Софийски градски съд (СГС). Фондация ТАЙМ се е самоопределила като организация за осъществяване на дейност в обществена полза (Решение № 8/16.10.2001 на СГС) и е регистрирана в Централния регистър за юридически лица с нестопанска цел с № 1/19.11.2001.

Фондация Тайм Екопроекти лого
Фондация "ТАЙМ Екопроекти"
За контакт: София 1680, ул. Чепино 1-9

Тел./Факс: (+359 2) 9541080